POKUŠAJ RASKOLA DP-A / Mijić razjasnio Plenkovićev manevar s manjincima: 'Penava ima dvije opcije, u jednoj će moći reći da je pobjednik'

Image

Penavi se otvoreno nudi mjesto predsjednika Sabora ako se odluči za anti-HDZ tabor, tako da je manevarski prostor DP-u izrazito sužen, kazao je Mate Mijić

Maša Ilotić Šuvalić

Maša Ilotić Šuvalić

Od politike... pa do morskih pasa i gnjuraca - sve u jednom. Etika joj je na prvom mjestu

26.4.2024.
12:21
VOYO logo

Uzavrelo je na svim stranama, svi kuju planove, zovu, dogovaraju, pregovaraju... Domovinski pokret i HDZ su završili prvi dio pregovora, a nastavljaju i dalje. Razgovaraju i s SDP-om i s Mostom. Klub zastupnika nacionalnih manjina odlučio je da će prilikom konstituiranja Sabora svoju potporu dati  Gordanu Jandrokoviću za predsjednika. Konačni službeni rezultati izbora trebali bi biti objavljeni u ponedjeljak, pa bi rok od 20 dana za sazivanje Hrvatskog sabora na prvo zasjedanje, tekao od utorka. Premijer Andrej Plenković poručio je jučer da su manjine na njegovoj strani, a on na njihovoj. A s Pantovčaka ni glasa od odluke Ustavnog suda.

A sada se pojavila još jedna teorija. Naime, Novi list objavio je da postoji i jedna nova opcija, da bi Ivan Penava s oporbom mogao postati predsjednik Sabora. Politički komentatori RTL-a Mate Mijić komentiralo nam je trenutnu situaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NA PRAGU SASTAVLJANJA VLADE? /

Postizborni game-over? Doznajemo: Manjine staju uz HDZ, evo kako može do većine

Image
NA PRAGU SASTAVLJANJA VLADE? /

Postizborni game-over? Doznajemo: Manjine staju uz HDZ, evo kako može do većine

DP između ambicije i principa

"Plenkovićev posljednji manevar s manjincima izgleda kao jasan pokušaj raskola Domovinskog pokreta. Dok se Penavu, Radića i društvo mamilo ministarstvima i drugim visokim pozicijama, što je zasigurno podiglo ambicije mnogih u DP-u, istovremeno se zacementiralo podršku manjinskih zastupnika koji će biti dio vladajuće većine. Više nema 'možda', već je jasno da su oni ključan partner s kojim je već dogovoren i predsjednik Sabora. DP-ovci sad moraju birati između ambicije i principa, a Plenković evidentno računa na to da će barem dio izabrati ovo prvo", kazao je Mate Mijić.

S druge strane, dodaje Mijić, Penavi se otvoreno nudi mjesto predsjednika Sabora ako se odluči za anti-HDZ tabor, tako da je manevarski prostor DP-u izrazito sužen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ode li s Plenkovićem i Pupovcem, Penava će zbog pozicije moći pogaziti sve što je govorio posljednjih godina i na čemu je izgradio nacionalnu prepoznatljivost. Prihvati li ovu drugu ponudu, do moći kakvu nude HDZ i SDSS, sasvim sigurno neće doći bez ponovljenih izbora, ali moći će reći da je ostao dosljedan i pritom odnio veliku pobjedu za desnicu jer je prisilio ljevicu da podrži desničara za predsjednika Sabora", naglasio je Mijić.

Šutnja Zorana Milanovića

A predsjednik Zoran Milanović nije se oglasio tjedan dana. Podsjetimo, od odluke Ustavnog suda da on ne može biti mandatar niti premijer, a nakon obraćanja nakon toga, više nije davao izjave. Nema niti objava na njegovom Facebooku. Jučer na svečanom dočeku Rafalea održao je prigodni govor, ali posebne izjave za medije nije davao. A zašto takva šutnja s Pantovčaka, pitali smo Mijića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik Republike vjerojatno ima jasnu sliku ove situacije i pretpostavljam da djeluje u pozadini jer ne želi da njegovi javni istupi bilo kome posluže kao opravdanje. Propisani rokovi za konstituiranje Sabora još uvijek nisu počeli teći, ali ako HDZ brzo ne slomi DP i tako dođe do većine, Milanovićev će pritisak rasti i onda je stvarno sve moguće", naglasio je Mijić.

POGLEDAJTE VIDEO: Jedan popravljao cipele i čarape, drugi provjeravao mailove, ali pozdrava nigdje

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo