2. Probiotici: Probiotici su izvori "dobrih" bakterija koje stvaraju zdravo okruženje u crijevima. Oni su živi mikroorganizmi koji postoje u određenim namirnicama, kao što su: meki sirevi, sok do cikle, domaći sir, tamna čokolada, zelene masline, kefir, kimchi, kombucha, kiseli kupus, kiseli krastavci, kruh od kiselog tijesta, jogurt, itd.
Kefir je fermentirano mlijeko koje poboljšava zdravlje crijeva, imunološkog sustava i digestivnog trakta.
Ima nizak sadržaj laktoze, antibakterijski efekt, povoljno utječe na razinu kolesterola u krvi, doprinosi boljoj kontroli šećera u krvi, djeluje protiv povišenog krvnog tlaka. Zato je poželjno znati tri ključne prednosti kefira.
1. Jača kosti: Kefir je bogat kalcijem i vitaminom K2, koji pomažu u održavanju jakih kostiju i štite od prijeloma.
Rezultati studije iz 2018. otkrili su da je vitamin K2 ključan za formiranje novih kostiju i prevenciju degradacije kostiju, efekte koji mogu značajno smanjiti rizik od prijeloma.
2. Umiruje sustav organa za probavu: Hrana bogata probioticima umiruje probavne smetnje. Pomaže u održavanju osjetljive ravnoteže mikroba u crijevima, a studije iz 2020. dokazale su da konzumacija probiotika može smanjiti simptome gastroezofagealne refluksne bolesti kao što su mučnina i bol u trbuhu.
Istraživači to prepisuju probioticima, koji potječu odgovor tijela tako što proizvode kratkolančane masne kiseline kao što je mliječna kiselina.
Istraživanje koje je objavljeno u časopisu "Molecular Psychiatry" uključivalo je studiju u kojoj su ispitanici prakticirali plan prehrane četiri tjedna.
Grupa na dijeti jela je hranu za dobro zdravlje crijeva poput kefira i jabuka, dok druga grupa nije mijenjala svoje navike u prehrani.
Primijećeno je da je razina kod prve grupe značajno pala, a zaključak je da zdrava ravnoteža crijevnih bakterija potiče proizvodnju hormona zbog kojih se osjećamo dobro, poput serotonina.
Kefir se može piti u prilično velikim količinama - do 1,5 litara dnevno, a lakše se i brže probavlja od mlijeka. Dok se kuhano mlijeko zadržava u želucu oko sedam sati, kefir iz masnog mlijeka se zadržava 4,5 sata, a iz obranog mlijeka 3 sata.
ZDRAVIJI OD MLIJEKA I JOGURTA / Najzdraviji napitak za jutro i prazan trbuh: Ima tri puta više probiotika od jogurta i lako se probavlja
Znate li koji mliječni proizvod ima puno više probiotika od jogurta?