Čekali 20 godina / Imamo novog prvaka Europe u rukometu: Švedska na tronu poslije infarktne završnice!

Image
Foto: profimedia.hr

Švedska je u dramatičnoj završnici pobijedila Španjolsku s 27:26 zabivši pogodak iz sedmerca nakon isteka vremena.

30.1.2022.
20:28
profimedia.hr
VOYO logo

Rukometna reprezentacija Švedske osvojila je naslov europskog prvaka nakon što je u finalu u Budimpešti pobijedila Španjolsku sa 27-26 golom Niclasa Ekberga iz sedmerca u zadnjoj sekundi utakmice.

Šveđanima je to rekordni peti europski naslov, ali prvi nakon 20 godina. Španjolska, koja je na posljednje dvije europske smotre osvajala zlato, ovoga puta morala se zadovoljiti srebrom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U susretu za treće mjesto Danska je nakon produžetaka pobijedila Francusku sa 35-32 (29-29, 13-14).

Švedska bolje ušla u susret

Švedska je bolja otvorila finale, povela je 2-0, pa 3-1, te 4-2. Španjolska je u 14. minuti prvi put uspjela izjednačiti (6-6), a u 29. minuti i prvi put povesti (12-11). Sa španjolskim golom prednosti otišlo se i na odmor (13-12).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku susreta bolje su krenuli Španjolci, u nekoliko navrata imali su po dva pogotka prednosti, no Švedska je u 39. minuti dohvatila izjednačenje (17-17), a na isteku 42. minute stigla i do prednosti (20-19). Uslijedile su minute u kojima se igralo gol za gol uz mnogo pogrešaka na obje strane.

Image
Dvoboj divova /

Drama u Budimpešti: Danci osvojili broncu na krilima Landina i Holma

Image
Dvoboj divova /

Drama u Budimpešti: Danci osvojili broncu na krilima Landina i Holma

Šest minuta prije kraja Švedska je ponovo stigla do dva gola prednosti (25-23), a potom imala i dva napada za +3. Da je uspjela zabiti možda bi finale bilo i ranije razriješeno. No Španjolska se nije predavala, tri minute prije kraja smanjila je  na gol zaostatka, a zatim izjednačila na 26-26.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolci prokockali pobjedu u zadnjoj minuti

Španjolci su minutu prije kraja imali i napad za vodstvo, no Andreas Palicka je obranio udarac Joana Canellasa, gurnuvši Šveđane u priliku za pobjedu. Do kraja susreta preostalo je 19 sekundi, Šveđani su izborili sedmerac, a Ekberg je s istekom vremena bio siguran za veliko slavlje.

Švedsku su do zlata predvodili Ekberg i Oscar Bergendahl sa po pet golova, te Hampus Wanne sa četiri gola. Odličan je bio i vratar Palicka sa 11 obrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na suprotnoj strani najefikasniji su bili Adrian Figueras i Aleix Gomez Abello sa po šest golova, dok je Ian Tarrafeta dodao pet golova. Španjolski vratari Rodrigo Corrales i Gonzalo Perez de Vargas ukupno su imali osam obrana.

Danska uzela broncu

U susretu za treće mjesto Danska je nakon produžetaka pobijedila Francusku sa 35-32 (29-29, 13-14).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je to okršaj aktualnih olimpijskih prvaka Francuza, te aktualnih svjetskih prvaka Danaca, a na koncu su slavili Danci. Dancima je to sedma medalja s europskih prvenstava pri čemu četvrta bronca nakon što su treći bili na tri uzastopna EURO-a (2002, 2004, 2006).

Dansku su do pobjede predvodili Jacob Holm sa 10, Niclas Vest Kirkelokke s pet, Rasmus Lauge sa četiri gola, te sjajni Niklas Landin sa čak 18 obrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod Francuza najefikasniji su bili Kentin Mahe s osam, te Hugo Descat sa sedam golova, dok je Vincent Gerard imao 17 obrana.

Dodajmo kako je Šveđanin Jim Gottfridsson proglašen najkorisnijim (MVP) igračem Europskog prvenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gottfridssonu je to druga nagrada MVP-a na EHF EURO-u, nakon što je prethodno osvojio titulu kada je Švedska osvojila srebro 2018. On je treći igrač koji je osvojio dvije MVP nagrade, nakon Hrvata Ivana Balića (2004, 2006) i Francuza  Nikole Karabatića (2008, 2014).

UŽIVO:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švedska - Španjolska 27:26

60. minuta:Vrijeme je isteklo, Švedska ima sedmerac za pobjedu. Ekberg oči u oči s Vargasom, ali iskusni Šveđanin siguran. Trofej ide u Skandinaviju!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

59. minuta: Švedska pet minuta bez gola, Španjolska ima napad za vodstvo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

58. minuta: Canellas vraća stvari na početak

55. minuta: Wanne opet neumoljiv, Palicka zaustavlja Španjolce. Figueras vraća nadu još jednom pogotku

Tekst se nastavlja ispod oglasa

54. minuta: Hampus Wanne sjajno krade loptu i iz kontre povećava na plus dva. Abello odmah uzvraća. 

52. minuta: Švedska ostaje s igračem manje, ali Riberini igrači ne uspjevaju realizirati napad

Tekst se nastavlja ispod oglasa

50. minuta: Villaplana drži Španjolce u igri, Švedska odgovara sa sedam metara preko Ekberga.

48. minuta: Napokon gol. Iz sedmerca zabija Abello za izjednačenje. Wanne odmah uzvraća. Skromna partija španjolskih vratara

Tekst se nastavlja ispod oglasa

45. minuta: Puno grešaka s obje strane. Nekoliko napada za redom ne uspjevaju zabiti ni jedni ni drugi

43. minuta: Jeftino isključenje Španjolaca. Krivo su izmijenili igrače. U jednom ih je trenutku bilo 8 u igri. Švedska golom preko pola terena zabija za prednost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

42. minuta: Prekid u finalu. Suci provjeravaju jesu li Španjolci pogrešno napravili zamjenu.

40. minuta: Sedmerac za Švedsku, prvi put na terenu prvi vratar Španjolske, Lopez de Vargas. Brani sedmerac, ali lopta opet dolazi u ruke Ekbergu. Opet egal

Tekst se nastavlja ispod oglasa

38. minuta: Lijepom akcijom Šveđani otvaraju prostor na crti za Bergendahla koji vraća stvari na početak. Maqueda brzo zabija za španjolskih plus 1

35. minuta: Zabija Villaplana, odmah odgovara Lagergren na drugoj strani

Tekst se nastavlja ispod oglasa

33. minuta: Abello siguran sa sedam metara. Španjolci ostaju s igračem manje, ali Tarrafeta zabija iz daljine

31. minuta: Počinje drugo poluvrijeme. Švedska ima prvi napad koji je završio probijanjem MVP-a turnira Gottfridssona. Španjolci odmah to kažnjavaju i odlaze na dva razlike

30. minuta: Kraj tvrdog i nervoznog prvog poluvremena. Švedska je vodila veći dio utakmice, no Španjolska je zabetonirala obranu i odlazi na odmor s minimalnom prednošću

28. minuta: Španjolska vodi, Figueras sretno i spretno posprema loptu iza Palicke

27. minuta: Fernandez poravnava rezultat, Švedskoj se vratio isključeni igrač

26. minuta: Puno tehničkih pogreški, nema gola već nekoliko minuta

23.minuta: Nakon nekoliko promašaja zabija Serrano i smanjuje švedsku prednost

20.minuta: Tek iz trećeg sedmerca na utakmici Švedska uspijeva zabiti, Španjolci odgovaraju preko Serrana

18.minuta: Švedski vratar Palicka preko cijelog terena zabija za dva razlike, u idućem napadu Šveđani ostaju s igračem manje

16. minuta: Prvo isključenje na utakmici. Španjolac Abello ide van. Coralles brani već drugi sedmerac Hampusu Wanneu

14. minuta: Maceda sjajnom asistencijom nalazi Figuerasa koji poravnava rezultat

12. minuta:  Prva obrana vratara Španjolske na utakmici, Fernandez smanjuje švedsku prednost

10.minuta: Palicka zaustavio Sarmienta, a Wanne zabija s krila za dva razlike

6. minuta: Casado zabija prvi pogodak za Španjolsku, Carlsbogard odmah odgovara

3. minuta: Prvi pogodak u finalu zabija Gottfridsson, Palicka zaustavlja španjolski napad

1. minuta: Počelo je finale. Prvi napad imaju Španjolci. 

0. minuta: Švedska se pojačala s nekoliko bitnih igrača u odnosu na polufinale. Iz izolacije su izašli Wanne Hampus i Nicklas Ekberg. Finale sudi njemački sudački par Schulze - Tonnies.

Prije početka: Španjolska lovi svoje treće uzastopno europsko zlato, Švedska trenutno ima četiri naslova od kojih je zadnji stigao prije 20 godina. Španjolska je u razigravanju po skupinama pobjedila Švedsku 32:28.

Došao je kraj novog međunarodnog natjecanja u rukometu. U finalu se sastaju Španjolska i Švedska, a pomalo je iznenađujuće što se u utakmici za treće mjesto nalaze Danska i Francuska.

Španjolska je u prilično dominantnom stilu porazila aktualne svjetske prvake Dance s rezultatom od 29-25 i time izborila četvrto uzastopno finale na Europskim prvenstvima. Junak utakmice bio je Aleix Gomez Abello s čak jedanaest golova.

S druge je strane jedan od najboljih rukometaša svih vremena, Mikkel Hansen, silnim naporom održavao Dansku u igri. Hansen je zabio osam golova i podijelio jednako toliko asistencija, ali Dancima, koji su vodili 14-13 na poluvremenu, to nije bilo dovoljno.

Švedska je u drugom polufinalu svladala Francusku u nevjerojatnoj završnici s rezultatom od 34-33. Heroj utakmice bio je golman Švedske, Andreas Palicka, s čak tri pogotka i fantastičnom obranom koja je uskratila Francuzima produžetke.

Finale s velikim ulozima

Švedska i dalje drži rekord kao država s najviše zlatnih medalja na Europskim prvenstvima s četiri zlata. Međutim, Švedska je svoje titule osvojila 1994, 1996, 1998 i 2000. godine. 

Davni su dani zlatne generacije švedske reprezentacije predvođene s Magnusom Wislanderom, koji je proglašen najboljim rukometašem 20. stoljeća. 

S druge strane, Španjolska je najdominantnija nacija na Europskim prvenstvima u posljednjem desetljeću. U posljednjih pet prvenstva, Španjolska je osvojila dva zlata, jedno srebro, jednu broncu, a završili su i na četvrtom mjestu 2012. godine kada ih je Hrvatska porazila u utakmici za treće mjesto.

Švedska slovi kao jedina reprezentacija koja je u povijesti osvojila tri uzastopna Europska zlata, a izuzev Španjolske, nitko drugi nije osvojio ni dva zlata u nizu. Španjolci imaju priliku pridružiti se Šveđanima na vrhu europskog rukometa, a Švedska ima priliku osvježiti svoj status najjače europske rukometne zemlje.

Prijenos posljednjeg dana rukometnog prvenstva pratite od 14 sati i 40 minuta i emisijom 'Vrijeme je za rukomet' na RTL-u. Utakmicu Francuske i Danske kreće s direktnim prijenosom u 15:25, a veliko finale u 17:45.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo